" Ini wadah gasan bubuhan kula, amang, julak, ading-ading nang bungas wan langkar. Amun marasa urang Banjar, ayuha umpat babuat disini, lumayan kita maingatakan kisah padatuan bahari sambil balolocoan wan bakukurihingan gasan mahilangakan satres narai "

Selasa, 08 Februari 2011

Gangan Asam



Bahan-bahan :
1. Air 1 liter 2. Timun 1 buah, potong serong melingkar 3. Kacang panjang/ buncis, potong serong 4. Kol, potong-potong 5. Tomat buah 1 buah, belah 4/lebih 6. Sayur manis 1 ikat sedang Bumbu yang dihaluskan: 1. Bawang merah 4 siung 2. Bawang putih 2 siung 3. Laos 1 cm 4. Sarai, dimemarkan 5. Kunyit 1 cm 6. Kemiri 3 butir 7. Asam jawa 8. Garam

Cara membuat : 1. Rebus air, masukkan bumbu halus beserta sereh. 2. Masukkan sayuran yang agak lama empuknya seperti kacang panjang/buncis dan kol masak sampai agak mendidih 3. Kemudian masukkan timun, sayur manis dan tomat buah 4. Taburi garam secukupnya, didihkan 5. Angkat dan sajikan. Catatan : Kalo mau pake tambahan ikan/hati ayam, caranya setelah ikan/hati ayam dibersihkan balurkan langsung ke bumbu halus, diamkan sebentar kemudian masak dengan cara diatas

Tidak ada komentar:

Posting Komentar