" Ini wadah gasan bubuhan kula, amang, julak, ading-ading nang bungas wan langkar. Amun marasa urang Banjar, ayuha umpat babuat disini, lumayan kita maingatakan kisah padatuan bahari sambil balolocoan wan bakukurihingan gasan mahilangakan satres narai "

Sabtu, 12 Maret 2011

Gangan Waluh


Resep Gangan Waluh Balamak Bahan-bahan : 
1. Air 500 ml 2. Santan 3. Jagung manis 2 biji besar, dipotong jadi 3 4. Buncis, di iris serong 5. Terong uk. sedang 1 buah, belah dua, potong serong 6. Labu, potong-potong 7. Kol, iris sedang 8. Garam

Cara memasak : 1. Rebus air, masukkan jagung, labu dan buncis sampai agak lunak 2. Masukkan terong dan kol, masak hingga mendidih 3. Masukkan santan dan garam, masak. 4. Sajikan dengan nasi panas dan ikan goreng/panggang dan sambal acan

Tidak ada komentar:

Posting Komentar